הפרעות פסיכוסומאטיות
מאת ד"ר יגאל גליקסמן
חרדה היא סוג של רגש שלילי, לא ברור, מעורפל שאין לו קשר ישיר עם גירוי חיצוני מאיים על קיומו של האדם. תחושת החרדה היא למעשה סוג של תגובה נורמאלית למצב של לחץ כך שלמעשה היא חיונית להישרדות. היא למעשה משקפת מצב פיזיולוגי ופסיכולוגי של אי שקט גופני או נפשי, מחשבות טורדניות במיוחד עם תוכן של דאגות.
המחשבות הללו בדרך כלל בצורה מודעת או לא מודעת ממוקדות בתכנים מאיימים, מפחידים של איום וסכנה ממשיים או דמיוניים העלולים להתרחש בעתיד. חרדה היא סוג של רגש שלילי, לא ברור, מעורפל שאין לו קשר ישיר עם גירוי חיצוני מאיים על קיומו של האדם.
זיגמונד פרויד כינה את החרדה "חרדת הסיגנל" הווה אומר שהיא מהווה למעשה מעין אזעקה ובכך מאפשרת לגוף תגובה מהירה לגורם המאיים.
לחרדה ולפחד ישנם מאפיינים דומים אך קיים הבדל משמעותי ביניהם והוא בעצם הגירוי היוצר אותם. בזמן שהחרדה עולה וצפה כתוצאה מגירוי חיצוני או פנימי שמפורש כמהווה סכנה מידית העומדת להתרחש הפחד מופיע על פי רוב מול גירוי המפורש כמאיים באופן מידי.
החרדה היא למעשה תגובה לסכנה קיומית הנתפסת כבלתי ניתנת לשליטה ולא ניתן להימנע ממנה.
יש לזכור כי היא אחת הבעיות הפסיכולוגיות הנפוצות ביותר בקרב ילדים ומבוגרים כאחד.
היא יכולה בהחלט להופיע אצל שאנשים שהיו בריאים לחלוטין לפני כן ובגילאים שונים ועלולה לפגוע בצורה משמעותית ביותר בתפקודו של האדם ובאיכות חייו בתחומים האישיים, הזוגיים, המשפחתיים, החברתיים, התעסוקתיים, החברתיים האקדמיים וכד'.
הסימפטומים הפיזיולוגיים המופיעים בעת התקף חרדה
ניתן לצפות בעוררות פיזיולוגית של מערכת העצבים הבלתי רצונית הגורמים לתופעות כגון: קשיים בנשימה, לחץ בחזה, דופק מהיר, עליה בלחץ הדם, הזעת יתר, רעד, סחרחורת, עליה ברמת המתח השרירים, כאבים מסוגים שונים, פעילות יתר של מערכת העיכול, חולשה, צורך דחוף בהטלת שתן, הפרעות שונות בראייה.
הסימפטומים הפסיכולוגיים המופיעים בעת התקף חרדה הם
אי שקט, עצבנות יתר, היפראקטיביות, מתחים פחדים מפני העתיד, אובדן שליטה, חוסר ודאות, מחשבות טורדניות אם אופי קטסטרופלי, חוסר ביטחון ועוד.
יש אנשים שהתקף החרדה שלהם מתעצם והופך להתקף של פאניקה המאפיין את התקף הפאניקה הוא שהוא בדרך כלל מופיע באופן פתאומי. היא דומה מאד לתחושת פחד חזקה ועוצמתית מבלי שיהיה גורם ממשי ברור.
חרדות טיפול
סיווגים שונים של חרדות
- חרדה מציאותית - שתפקידה להזהיר את האדם מפני סכנה ממשית.
- חרדה נוירוטית - למעשה מדובר כאן בחרדה מעונש , האדם יכול להענש על מעשהו.
- חרדה מוסרית - מוצאת את ביטוייה ברגשות אשם שמטרתם להזהיר את האדם מפני עונשים חמורים שעלול לקבל בגין ביצוע מעשה לא מוסרי.
סוגי חרדה ידועים ונפוצים
- חרדה חברתית
- חרדה ופחד מנהיגה
- חרדה אצל ילדים
- חרדה במהלך ההריון
- חרדה אחרי לידה
- התקפי חרדה מתוך שינה
- חרדת נטישה ופרידה
- חרדה מטיסות
- היפוכונדריה – חרדה ממחלות
- חרדת ופחד קהל
- חרדה ופחד מבחינות
- חרדת ופחד גבהים – אקרופוביה
- פוביה
- פוטופוביה – סלידה מאור
- פוביה מבעלי חיים
- קלסטרופוביה – חרדה ממקומות סגורים
- אגורפוביה – חרדה ממקומות פתוחים
- הפרעת דחק אקוטית
- הפרעת חרדה מוכללת
- חרדה דנטלית
- אקווהפוביה – פחד ממים
- נפגעי חרדה
- טוקופוביה – פוביה מהריון ומלידה
סוגי הטיפולים בחרדות שונות
לאחר שאובחנה החרדה על ידי גורם המוסמך לכך ישנם סוגי טיפול שונים ומגוונים שחשוב שיהיו מותאמים לסוג החרדה ולאופיו של הסובל.
כיום משתמשים רוב הפסיכיאטרים בתרופות נוגדות חרדה, אולם מסתבר כי הן בדרך כלל מפתחות אצל האדם תלות מצד אחד ולעיתים ישנן תופעות לוואי לא רצויות.
לכן חשוב רצוי וכדאי לשלב בטיפול בחרדה גם טיפולים נוספים במקביל לטיפול בתרופתי או במקרים בהם הטיפול התרופתי לא היה אפקטיבי מספיק.
אני מאמין ברפואה אקטיבית אינטגרטיבית כלומר שילוב של שיטות שונות שמטרתן העיקרית היא להחזיר את האדם למצב של תפקוד עצמאי אפקטיבי ושליטה בהתקפי החרדה במידה והם מופיעים.
לדוגמה: אני מסביר לאדם כי המציאות האנושית דומה לים. בכל ים ישנם גלים בגבהים שונים המשותף בין הגלים בים להתקפי החרדה כי יש להם התחלה, אמצע וסוף כלומר הם אינם נמשכים לנצח. ואני אלמד אותו להיות גולש גלים מקצועי.
תפקידי כמטפל הוא להקנות למטופל ידע ובמיוחד ארגז כלים וטכניקות לצורך התמודדות טובה יותר עם הגלים- התקפי החרדה. אני עושה זאת בשימוש בגישה הקוגניטיבית התנהגותית בשילוב שיטת הביופידבק.
אני משתמש הרבה בלימוד טכניקות לשליטה רצונית על פונקציות לא רצוניות כגון: נשימה, קצב פעימות הלב, מתח שרירים, זרימת דם, דמיון מודרך לצורך שינוי וכד'.
ניסיוני הקליני הוכיח לי כי גישה טיפולית כזו היא ממוקדת מטרה וקיצרת מועד ומאפשרת לאדם הסובל מהתקפי החרדה להתמודד איתם בקלות ולרכוש ביטחון עצמי בביצוע וביישום הטכניקות שלמד.