מאת ד"ר יגאל גליקסמן
קצת היסטוריה אודות טיפולי משפחה: קשה להאמין אך אבני היסוד לבניית הטיפול המשפחתי הונחו כבר בשנות ה 50 בארצות הברית מיד לאחר מלחמת העולם השנייה, המלחמה היוותה מעיין "רעידת אדמה" בעלת עוצמה שהשפיעה בצורה משמעותית לא רק על אלה שנלחמו אלא שהשלכותיה השפיעו בצורה משמעותית גם על אלה שנותרו בבית, המשפחה הגרעינית, מורחבת, הנשים וכמובן הילדים.

רעידת האדמה הזו יצרה שינויים בדינאמיקה של הפרט, הזוג והמשפחה. הועבר הדגש מהפרט לקהילה ולמשפחה עובדה שגרמה לעליה משמעותית ביחס אל הפסיכולוגיה החברתית  שנוצרה התעניינות רבה בין חוקרים ומטפלים  בארה"ב ובאנגליה  בהקשרים הסביבתיים והפסיכו - חברתיים שבהם חי האדם, בתכונות המערכתיות של המשפחה הגרעינית והמורחבת והשפעותיהן ההדדיות של בני המשפחה זה על זה.

"רעידת האדמה הזו" הייתה הזרז שגרם לעשרות רבות של אנשי מקצוע מתחום הפסיכיאטריה, הפסיכולוגיה, העבודה הסוציאלית והאנתרופולוגיה  לחפש גישות ולפתח אסכולות שונות על מנת למצוא פתרונות לכאוס שנוצר במבנה המשפחתי שהחל לתת אותותיו בהתנהגויות של בני אדם בעולם כולו.

 

טיפול משפחתי במרכז
הנחת היסוד היא 

יחסים משפחתיים מהווים גורם משמעותי ומרכזי המשפיע על בריאותו הנפשית של כל אדם.
עלינו לזכור כי למערכת יחסים בין הורים לילדיהם המתחילה מיום היוולדו של הילד ישנה השפעה משמעותית על הילד והדרכים בו הוא בוחר להתמודד עם מצבי חיים אליהן הוא נחשף בבגרותו ובחייו בפרט.


מטפל משפחתי רואה באדם הבא לטיפול חלק בלתי נפרד ומשמעותי מכל המשפחה, המטרה היא לתת לו כלים ולעזור לו להתמודד טוב יותר עם קשייו כחלק מטיפול כולל.
אחד היתרונות בטיפול משפחתי במיוחד לאור העובדה שיש מגוון רב ומגוון של שיטות לאיתור בעיות במערכת המשפחתית ולחייט בצורה אישית תכנית טיפול עם הרבה גמישות וצורך התאמתה לצרכיו של המטופל, כמובן שהמטפל המשפחתי יכול כפי שציינתי לאתר ולזהות ולפתור "חשבונות לא גמורים" עם הוריו, משפחתו המורחבת בת הזוג הילדים וכל זאת מתוך למידה והיכרות עם כלל המשפחה.
 
הטיפול המשפחתי אפקטיבי במיוחד כאשר מדובר במצבי משבר חריפים בהתמודדות עם קשיים כגון: בעיות רפואיות או פסיכולוגיות של ההורים, גירושין, אובדן עבודה, יחסים, בגידות, משבר כלכלי,  יחסי בני הזוג עם משפחות המוצא, קשיים לפריון, תפקוד לאחר לידה, אימוץ, הרחבת המשפחה, גיל המעבר, פרישה לגמלאות, התמודדות עם "יציאה מהארון", חזרה בתשובה או בשאלה. אובדן, מוות של מישהו קרוב, פגיעה וקשיי תפקוד לאחר תאונה, קשיים עם ילדים ובני נוער, חולשת הסמכות ההורית, ציפיות ההורים מהילדים לגבי הלימודים, דיכאון פחדים וחרדות, תופעות של התעללות מינית, קשיים בגיבוש הזהות הזוגית, תופעות פסיכוסומאטיות, הפרעות התנהגות  בבית ומחוצה לו. ריבים בני המשפחה, הפרעות אכילה. בעיות כרוניות במשפחה. אלימות מילולית ו/או פיזית התמכרויות והימורים, וכד'. 
 
טיפול משפחתי המוכר גם כטיפול זוגי ומשפחתי הוא אכן ענף מאד מפותח וותיק בפסיכותרפיה

מדובר בסוג של פסיכותרפיה שנועדה לגייס את כל המשפחה לצורך מציאת פיתרון לבעיות שיתכן ומופיעות אצל אחד מבני המשפחה אך משפיעות בצורה משמעותית על כל המשפחה. מטרת הטיפול המשפחתי היא לטפל בזוגות ובמשפחות המצויים במשבר כל שהוא במערכת היחסים שיוצר מצב של חוסר איזון במבנה המשפחתי. ולתת להם ידע ובמיוחד כלים להתמודד עם מצב זה. 
הטיפול המשפחתי מתבסס בראש ובראשונה בהבנה כי המשפחה היא המשאב הגדול ביותר העומד לרשות הפרט בניסיונותיו להתמודד עם קשייו במישור הפיזי, הקוגניטיבי, הרגשי והחברתי. בניגוד לשיטות טיפול אחרות בטיפול המשפחתי מתמקדת העבודה ואפילו תלויה על שיתוף הפעולה של כל בני המשפחה.
 
כשמדובר במושג "משפחה" ההתייחסות היא למערכת שלכל חבריה יש סימני קרבה = משפחת המוצא,משפחות מקשרי נישואין קודמים, משפחות מורכבות כתוצאה מגירושין, משפחות חד הוריות, חד מיניות. הטיפול המשפחתי כולל את כל חברי המשפחה מגיל 0 למרות שלא תמיד הוא נושא הבעיה אך הוא שייך ומשפיע על הדינאמיקה המשפחתית.
  
המכנה המשותף של רוב האסכולות לטיפול משפחתי (וישנן רבות כאלה) הוא האמונה החזקה כי למעורבויות המשפחה בתהליך ההתמודדות עם מצבי חיים שונים וקשים היא מאד אפקטיבית. כמובן שהתנאי לכך הוא השתתפות פעילה וישירה ומחויבות אישית של כל בני המשפחה. קיימת תלות הדדית המתחילה בהתחברות של שני בני זוג הרוצים לחיות ביחד, ליצור שותפות עם חלוקת תפקידים ופועלים ביחד לצורך השגת מטרותיהן.
 
מכנה משותף נוסף אצל רוב המטפלים היה שהאדם נתפס כמי שישנה לו תלות הדדית בין ישויות מנוגדות כמו הפרט וההקשר הסביבתי בו הוא חי "חלק והשלם" אך יחד עם זאת עלינו לזכור כי ישנן לו ישויות ייחודיות לעיתים מנוגדות  בדיוק כאלו הקיימות בין הפרט והקשר לסביבה בה הוא חי.
 
היו רבים שטענו כי למסגרת המשפחתית קיים צורך להשליך על אחד או יותר מחבריה את החלק הלקוי, החולה והשלילי שבה זה שמהווה את השעיר לעזאזל .הוא למעשה "התפוח הרקוב " שמזיק לארגז התפוחים כולו = המשפחה.

 

קריטריונים להסמכה של מטפל משפחתי הם

חייב בהכשרה מיוחדת רק לאחר שקיבל תואר שני לפחות במקצוע טיפולי מאושר על ידי משרד הבריאות כגון: רפואה, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, ייעוץ חינוכי, טיפול האומנויות קרימינולוגיה קלינית ,פסיכיאטריה ורפואת משפחה. משך ההכשרה לטיפול משפחתי נמשכת בין 3-4 שנים וכוללת היבטים תיאורטיים בתחום הטיפול המשפחתי בנוסף לכך יש צורך באימון מעשי למשך 3 שנים של טיפול במשפחות במסגרות טיפוליות מוכרות תוך כדי הדרכה צמודה של מדריך מוסמך לטיפול משפחתי.
 
מן הראוי לציין כי על כל הפרטים הנמסרים למטפל חל חוק הסודיות כלומר המטפל המשפחתי מחויב בשמירה על הסודיות המקצועית על פי כללי האתיקה. המטפל אינו רשאי להעביר מידע על תוכן התהליך הטיפולי לאחרים אלא אם חתם המטופל על אישור לוויתור על סודיות. 
 
וירג'ניה סטיר שהייתה לי הזכות להיות אחד מתלמידיה והייתה אחת מדמויות המפתח המשפיעות בתחום הטיפול המשפחתי התייחסה למשפחה כאל עסק (ספרה "המשפחה המודרנית" 1975).